بیان مسئله
سرخکن ایر فرایر (Air Fryer) یا بدون روغن، مواد غذایی را با جریان هوای داغ و بدون روغن آماده میکند. بنابراین مورد استقبال گستردهای، بهویژه از سوی طرفداران اصلاح رژیم غذایی، قرار گرفته است. این محصول، سفره تبلیغات مختلفی درخصوص فواید و مضرات این محصول در بازار پهن است. برخی آن را مفید و برخی دیگر آن را مضر میدانند. در مواردی نیز «سرطانزا بودن» این محصول به گوش میخورد.
در این راستیآزمایی برآنیم، با مرور مقالات به بررسی ارتباط میان استفاده از سرخکنهای بدون روغن و سلامت و ابتلا به سرطان بپردازیم.
روش کار
نخست با روش PICO، واژگان کلیدی را از قبیل: air fryer استخراج کرده و پساز یافتن MeSH terms در پایگاه اطلاعاتی PubMed، به جستوجوی مقالات پرداختیم.
راستیآزمایی: استفاده از کود شیمیایی باعث کاهش ارزش غذایی میوهها و سبزیجات میشود.
سرخکن بدون روغن و مزایای آن
سرخ کردن با هوای گرم، روش جدیدی برای تهیه مواد غذایی است. با وجود اینکه این فناوری اخیر، مزایای سلامت و زیستمحیطی دارد، مطالعات کافی در مورد این موضوع دردسترس قرار ندارند. در حال حاضر، تحقیقات روی سرخکنهای بدون روغن و تاثیر آنها در حال توسعه بوده و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد (۱).
یک مطالعه مقایسهای میان سرخکردن با و بدون روغن نشان داد که سیبزمینیهای سرخشده از طریق بدون روغن به طور متوسط ۷۰% چربی کمتری دارند که منجر به کاهش دریافت ۴۵ کیلوکالری در هر ۱۰۰ گرم میشود. اکثر پارامترهای شیمیایی که از عوامل خطر سرطان هستند، مانند آکریلآمید، در هر دو فرایند مشابه بودند. فرایند سرخکردن با هوای داغ، با کاهش اکسیداسیون، مزایای سلامت را بههمراه دارد. علاوهبراین، به دلیل کاهش مقدار روغن مورد استفاده و عدم تولید پساب پس از فرایند تهیه غذای، اثرات مثبتی را بر محیط نیز زیست برجای میگذارد. انجام مطالعات در مقایس وسیعتر جهت تصمیمگیری آگاهانه الویت دارد (۲).
تصمیم ایتا برای انتشار آگهیهای مربوط به اثر داروها و خواص مواد غذایی و بهداشتی
سرخکن بدون روغن و سلامت
سرخکنهای بدون روغن سابقهای صد ساله دارند و در شرکتهای هواپیمایی، بهویژه نیروی دریایی، مورد استفاده قرار میگرفتند. اما، ورود آنها به زندگی روزمره ما به کمی بیش از ده سال محدود میشود. تقریباً هیچ مطالعه علمی در مورد مزایا و مضرات سرخکنهای بدون روغن وجود ندارد (۳).
مطالعات فعلی نشان میدهند که اگرچه شواهدی مبنی بر توقف استفاده از سرخ کردن با روغن برای تهیه وعدههای غذایی وجود ندارد، با این وجود توصیه میشود از فناوری سرخ کردن بدون روغن، بهدلیل کاهش میزان روغن محصولات، استفاده شود. علاوهبر این، کاهش هزینههای تهیه غذا با روغنهای گیاهی و حیوانی،کاهش آلایندهها در محیط زیست، صرفهجویی در مصرف انرژی و استقبال مصرفکنندگان با رژیم غذایی سالمتر برخی دیگر از مزایای آن است (۴).
راستیآزمایی: برچسب زدن کالری (انرژی) برای تغییر انتخاب و مصرف غذا موثر است.
بهطور کلی، یافتهها حاکی از آن است که محصولات حاصل از روغنهایی که برای مدت طولانی در دمای بالا حرارت داده شدهاند، حاوی ترکیبات قطبی مانند پلیمرها، دیمرها، اسیدهای چرب آزاد و آکریلآمید هستند که منجر به تغییرات متابولیکی، سوءجذب چربیهای ضروری و ایجاد سرطان میشوند. سرخ کردن در هوای داغ یا بدون روغن، میزان روغن و ترکیبات قطبی را در مواد غذایی کاهش میدهد. اما، این فرایند بهطور گستردهای مورد مطالعه قرار نگرفته و باید تمرکز بیشتری بر ارزیابی دقیق اجزا، خواص غذاها و اثرات آن بر سلامت انسان صورت گیرد (۴).
راستیآزمایی: خوردن غذا بلافاصله پس از جراحیهای زنان و زایمان توصیه نمیشود.
سرخکن بدون روغن و سرطان
سرخکن مواد غذایی بدون روغن برای سرخ کردن از هوای گرم بجای روغن داغ استفاده میکند و نیاز روغن پختوپز را کاهش داده و آن را به یک روش پختوپز سالمتر تبدیل میکند. یافتههای یک مطالعه نشان دادند که گوشت پختهشده در سرخکن بدون روغن و فر در دماها و زمانهای مختلف، غلظت بنزوآ پیرن (BaP)، یک ماده سرطانزای معمول، در پخت بدون روغن بهطور قابل توجهی کمتر است و گزینه سالمتری برای افرادی است که غذا را در درجه حرارت بالا طبخ میکنند. شواهد محدودی نیز وجود دارد که نشان میدهد سرخکن بدون روغن میتواند به طور موثری سطح مواد سرطانزای مشتقشده از غذا را کاهش دهد (۵).
راستیآزمایی: مسواک زدن بهتر است نیم ساعت بعد از غذا خوردن انجام شود.
ذکر این نکته الزامی است که اگرچه استفاده از سرخکنهای بدون روغن بهطور گستردهای جایگزین روشهای سنتی شدهاند و محصولاتی را با روغن کمتر تولید میکنند، نقش آنها در تشکیل آکریلآمید باید بیشتر بررسی شود. تعضیف سیستم ایمنی، افزایش خطر ابتلا به بیمارهای عفونی و سرطان، اختلال هوشیاری، ضعف، قرمزی پوست و چشم برخی از عوارض این مادهی شیمیایی هستند (۶).
راستیآزمایی: مصرف چای پساز غذا باعث جلوگیری از جذب آهن غذا میشود.
نتیجه بررسی
استفاده از سرخکنهای بدون روغن امروزه مورد استقبال عموم، بهویژه طرفداران سبک زندگی سالم، قرار گرفتهاند. با این وجود، شواهد در مورد خواص، مزایا و عوارض سلامت این شیوه پخت، محدود بوده و نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
راستیآزمایی: مصرف مکملها را میتوان بدون بررسی وضعیت بیمار تجویز کرد.
فهرست منابع
- Téllez-Morales JA. A review of the state of the art of hot air frying technology. Preprints, doi. 2023;10.
- Santos CSP, Cunha SC, Casal S. Deep or air frying? A comparative study with different vegetable oils. European Journal of Lipid Science and Technology. 2017;119(6):1600375.
- Çelik S. Air fryer: Reflections on working class objects of desire and changing food culture. Toros University Journal of Food Nutrition and Gastronomy. 2024;3(1):1-16.
- Zaghi AN, Maria BS, Landgraf GE, and Otoboni AM. Frying Process: From Conventional to Air Frying Technology. Food Reviews International. 2019 2019/11/17;35(8):763-77.
- Chen X, Liao Y, Lin B, He X, Li S, Zhong C, et al. The Concentration of Benzo[a]pyrene in Food Cooked by Air Fryer and Oven: A Comparison Study. Toxics. 2024;12(6):416.
- Navruz-Varlı S, Mortaş H. Acrylamide formation in air-fried versus deep and oven-fried potatoes. Front Nutr. 2023;10:1297069.
دیدگاهتان را بنویسید