بیان مسئله
از گذشته تا به امروز، جوشاندن آب، یکی از روشهای ضدعفونی شناخته میشود که میتوان در جنبههای مختلفی از آن استفاده کرد. جوشاندن مجدد آب جوشیده شده، بهویژه در جوامعی مانند ایران، که فرهنگ نوشیدن چای غالب است، صورت میگیرد. با این وجود، ادعا میشود که جوشاندن مجدد آب، سبب بروز پیامدهای نامطلوبی برای سلامت انسان شده و در طولانیمدت نیز سبب بروز سرطان میشود.
در این راستیآزمایی، برآنیم با مرور مقالات، به بررسی این ادعا بپردازیم، که کاربرد فروانی در زندگی روزمره دارد.
روش کار
نخست با روش PICO، واژگان کلیدی را از قبیل: Boiling boiled water استخراج کرده و پساز یافتن MeSH terms در پایگاه اطلاعاتی PubMed، به جستوجوی مقالات پرداختیم.
تغییرات کیفیت آب جوشیده شده با جوشاندن مجدد
کیفیت آب آشامیدنی، بهدلیل تاثیرات مهم آن بر سلامت انسان و محیط زیست، در سراسر جهان مورد توجه ویژهای قرار دارد. جوشاندن کوتاهمدت آب (۵ دقیقه)، عوامل مضر آن را تا حد مطلوبی کاهش میدهد، اما، جوشاندن آب به مدت ۵ ساعت (طولانیمدت)، میزان نیترات آن را به میزان قابلتوجهی بیشتر میکند (۱).
راستیآزمایی: چربی سوزی به تنهایی با نوشیدن آب زیاد امکان پذیر است
جوشاندن مجدد آب بر خواص فیزیکوشیمیایی، شوری آب و PH آن اثر میگذارد. نتایج نشان میدهند که در طول فرایند جوشاندن مجدد آب، غلظت آنیونهایی مانند SO4-2 و –Cl، و کاتیونهایی همچون Ca+2، Mg+2 و +Na، روند افزایشی پیدا میکنند. همچنین روند رسوب مواد جامد محلول و PH، به ترتیب، کاهشی و افزایشی خواهد بود (۲).
افزایش غلظت مواد سمّی، مانند نیترات و آرسنیک، میتواند احتمال خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. با افزایش غلطت کلسیم، احتمال بروز سنگ کلیه، سخت شدن شریانها، آرتریت و سنگ کیسه صفرا وجود دارد (۳).
آیا با نتایج مطالعات فوق میتوان به یک تصمیم نهایی دست یافت؟
برخلاف یافتههای فوق، مطالعات مختلف نشان دادند که شوری آب بهتدریج افزایش نمییابد، اما، در حال نوسان است. سختی موقت، سولفات و آمونیاک بهتدریج کاهش یافته و اثرات غلظت نیترات، نیتریت، فلزات سنگین و دیگر مواد شیمیایی غیرفعال بهصورت محدود افزایش مییابد. بهطور کلی، نیازی به نگرانی در مورد کیفیت آب پس از جوشاندن مکرر و طولانیمدت نیست (۴).
راستیآزمایی: افزودن فلوراید به آب از پوسیدگی دندانها پیشگیری میکند.
برخی یافتههای تحقیقاتی حاکی از آن است که نیترات و فلوراید در بلندمدت و در مقادیر زیاد میتوانند موجب بروز بیماریهایی مانند سرطان شوند (۵). فرضیات موجود در مورد افزایش املاح آب و رسوبات نمک نادرست است و جوشاندن مکرر آب جوشیده شده، تهدیدی برای سلامت محسوب نمیشود (۶). با این وجود، از جوشاندن طولانیمدت آب، به دلیل افزایش مواد معدنی و آلایندهها، خودداری شود و برای جوشاندن مجدد، توصیه میشود که آب، نخست به زیر نقطه جوش برسد (۷).
راستیآزمایی: مصرف آب کلمسفید میتواند در درمان زخمها و ناراحتیهای گوارشی مفید باشد.
نتیجهگیری
شواهد کافی برای تصمیمگیری در مورد اثرات جوشاندن مجدد آب جوشیده شده وجود ندارد. با این وجود، به دلیل احتمال بالا رفتن غلظت املاح که میتوانند برای سلامت مضر باشند، توصیه میشود از آب جوشیده شده در مصارف دیگر، مانند شستوشو یا آبیاری گیاهان، استفاده کرد.
منابع
۱. Rezaei Z, Khanzadi S, Shamloo E, Salari A. Assessment performance of three different water treatment processes in pilot-scale on the physicochemical quality of drinking water. Desalination and Water Treatment. 2022;256:347-52.
2. Al-Anzi BS, Abraham L, Bamanga A. Assessment of multiple boiling of potable water utilizing household kettles for consumption. Journal of Water, Sanitation and Hygiene for Development. 2021;11(6):916-25.
3.https://www.thoughtco.com/is-it-safe-to-reboil-water-609409
4. Zhai Y, Yang J, Zhu Y, Du Q, Yuan W, Lu H. Quality change mechanism and drinking safety of repeatedly-boiled water and prolonged-boil water: a comparative study. Journal of Water and Health. 2020;18(5):631-53.
5.Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. (2024, July 30). Is It Safe to Reboil Water? Retrieved from https://www.thoughtco.com/is-it-safe-to-reboil-water-609409
6.https://namnak.com/
7. https://borna.news/fa/news/1383532/
دیدگاهتان را بنویسید