×
×
آخرین اخبار

نتیجه بررسی: شواهد ضعیف
راستی‌آزمایی: جوشاندن دوباره آب جوشیده سردشده برای سلامت ضرر دارد.

شواهد کافی برای تصمیم‌­گیری در مورد اثرات جوشاندن مجدد آب جوشیده شده وجود ندارد. با این وجود، به دلیل احتمال بالا رفتن غلظت املاح که می­‌توانند برای سلامت مضر باشند، توصیه می‌شود از آب جوشیده شده در مصارف دیگر، مانند شست‌و‌شو یا آبیاری گیاهان، استفاده کرد.
راستی‌آزمایی: جوشاندن دوباره آب جوشیده سردشده برای سلامت ضرر دارد.
  • بیان مسئله

    از گذشته تا به امروز، جوشاندن آب، یکی از روش‌های ضدعفونی شناخته می‌شود که می‌توان در جنبه‌های مختلفی از آن استفاده کرد. جوشاندن مجدد آب جوشیده شده، به‌ویژه در جوامعی مانند ایران، که فرهنگ نوشیدن چای غالب است، صورت می‌گیرد. با این وجود، ادعا می‌شود که جوشاندن مجدد آب، سبب بروز پیامدهای نامطلوبی برای سلامت انسان شده و در طولانی‌مدت نیز سبب بروز سرطان می­‌شود.

    در این راستی­‌آزمایی، برآنیم با مرور مقالات، به بررسی این ادعا بپردازیم، که کاربرد فروانی در زندگی روزمره دارد.

     

    راستی‌آزمایی: آبغوره چربی خون را از بین می‌برد.

     

    روش کار

    نخست با روش PICO، واژگان کلیدی را از قبیل: Boiling boiled water استخراج کرده و پس‌از یافتن MeSH terms در پایگاه اطلاعاتی PubMed، به جست‌و‌جوی مقالات پرداختیم.

     

    تغییرات کیفیت آب جوشیده ­شده با جوشاندن مجدد

    کیفیت آب آشامیدنی، به‌دلیل تاثیرات مهم آن بر سلامت انسان و محیط زیست، در سراسر جهان مورد توجه ویژه‌ای قرار دارد. جوشاندن کوتاه‌مدت آب (۵ دقیقه)، عوامل مضر آن را تا حد مطلوبی کاهش می‌­دهد، اما، جوشاندن آب به مدت ۵ ساعت (طولانی‌مدت)، میزان نیترات آن را به میزان قابل­‌توجهی بیشتر می‌کند (۱).

     

    راستی‌آزمایی: چربی سوزی به تنهایی با نوشیدن آب زیاد امکان پذیر است

    جوشاندن مجدد آب بر خواص فیزیکوشیمیایی، شوری آب و PH آن اثر می‌­گذارد. نتایج نشان می­‌دهند که در طول فرایند جوشاندن مجدد آب، غلظت آنیون­‌هایی مانند SO4-2 و Cl، و کاتیون­‌هایی هم‌چون Ca+2، Mg+2 و +Na، روند افزایشی پیدا می­‌کنند. هم‌چنین روند رسوب مواد جامد محلول و PH، به ترتیب، کاهشی و افزایشی خواهد بود (۲).

    افزایش غلظت مواد سمّی، مانند نیترات و آرسنیک، می‌­تواند احتمال خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. با افزایش غلطت کلسیم، احتمال بروز سنگ کلیه، سخت شدن شریان‌­ها، آرتریت و سنگ کیسه صفرا وجود دارد (۳).

     

    راستی‌آزمایی: آب یخ باعث کبد چرب می‌شود.

     

    آیا با نتایج مطالعات فوق می‌­توان به یک تصمیم نهایی دست یافت؟

    برخلاف یافته‌های فوق، مطالعات مختلف نشان دادند که شوری آب به­‌تدریج افزایش نمی­‌یابد، اما، در حال نوسان است. سختی موقت، سولفات و آمونیاک به‌­تدریج کاهش یافته و اثرات غلظت نیترات، نیتریت، فلزات سنگین و دیگر مواد شیمیایی غیرفعال به‌صورت محدود افزایش می‌یابد. به‌طور کلی، نیازی به نگرانی در مورد کیفیت آب پس از جوشاندن مکرر و طولانی‌مدت نیست (۴).

     

    راستی‌آزمایی: افزودن فلوراید به آب از پوسیدگی دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

     

    برخی یافته­‌های تحقیقاتی حاکی از آن است که نیترات و فلوراید در بلندمدت و در مقادیر زیاد می‌توانند موجب بروز بیماری‌هایی مانند سرطان شوند (۵). فرضیات موجود در مورد افزایش املاح آب و رسوبات نمک نادرست است و جوشاندن مکرر آب جوشیده شده، تهدیدی برای سلامت محسوب نمی­‌شود (۶). با این وجود، از جوشاندن طولانی‌مدت آب، به دلیل افزایش مواد معدنی و آلاینده­‌ها، خودداری شود و برای جوشاندن مجدد، توصیه می‌شود که آب، نخست به زیر نقطه جوش برسد (۷).

     

    راستی‌آزمایی: مصرف آب کلم‌سفید می‌تواند در درمان زخم‌ها و ناراحتی‌های گوارشی مفید باشد.

     

    نتیجه‌گیری

    شواهد کافی برای تصمیم‌­گیری در مورد اثرات جوشاندن مجدد آب جوشیده شده وجود ندارد. با این وجود، به دلیل احتمال بالا رفتن غلظت املاح که می­‌توانند برای سلامت مضر باشند، توصیه می‌شود از آب جوشیده شده در مصارف دیگر، مانند شست‌و‌شو یا آبیاری گیاهان، استفاده کرد.

     

    راستی‌آزمایی: آب انار خون‌ساز است.

    منابع

    ۱. Rezaei Z, Khanzadi S, Shamloo E, Salari A. Assessment performance of three different water treatment processes in pilot-scale on the physicochemical quality of drinking water. Desalination and Water Treatment. 2022;256:347-52.
    2. Al-Anzi BS, Abraham L, Bamanga A. Assessment of multiple boiling of potable water utilizing household kettles for consumption. Journal of Water, Sanitation and Hygiene for Development. 2021;11(6):916-25.
    3.https://www.thoughtco.com/is-it-safe-to-reboil-water-609409
    4. Zhai Y, Yang J, Zhu Y, Du Q, Yuan W, Lu H. Quality change mechanism and drinking safety of repeatedly-boiled water and prolonged-boil water: a comparative study. Journal of Water and Health. 2020;18(5):631-53.
    5.Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. (2024, July 30). Is It Safe to Reboil Water? Retrieved from https://www.thoughtco.com/is-it-safe-to-reboil-water-609409
    6.https://namnak.com/
    7. https://borna.news/fa/news/1383532/

    نویسنده: فاطمه مجدالاشرافی

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *