×
×

نتیجه بررسی: بدون شواهد
راستی‌آزمایی: آب یخ باعث کبد چرب می‌شود.

  • ۲۱ آبان
  • ۰
  • برای حفظ سلامت کبد، به جای تمرکز بر دمای آب مصرفی، باید بر عوامل اصلی خطرساز تمرکز کرد. این موارد شامل حفظ وزن سالم، کنترل قند خون و فشار خون، داشتن رژیم غذایی متعادل و مصرف کافی آب در طول روز است. همچنین مهم است که اطلاعات سلامتی را از منابع معتبر پزشکی دریافت کنیم و فریب شایعات و اطلاعات نادرست منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی را نخوریم که می‌تواند منجر به تصمیمات نادرست در مورد سلامتی‌مان شود.
    راستی‌آزمایی: آب یخ باعث کبد چرب می‌شود.
  • تعریف و اهمیت سلامت کبد

    کبد چرب یا استئاتوز کبدی، یک وضعیت رایج است که در آن مقادیر زیادی چربی در سلول‌های کبد انباشته می‌شود. اگرچه وجود مقدار کمی چربی در کبد طبیعی است، اما تجمع بیش از حد آن می‌تواند عملکرد کبد را مختل کرده و به مشکلات جدی سلامتی منجر شود.

    این بیماری ممکن است به‌صورت موقتی یا مزمن بروز کند و در بسیاری از موارد با شناسایی و رفع علت آن، قابل درمان و بازگشت‌پذیر است. کبد که به‌عنوان دومین عضو بزرگ بدن شناخته می‌شود، نقشی حیاتی در پردازش مواد مغذی و تصفیه سموم از خون ایفا می‌کند، بنابراین حفظ سلامت آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است (۱، ۲).

     

    باور ارتباط آب سرد و کبد چرب

    یکی از باورهای بدون پشتوانه علمی که ممکن است وجود داشته باشد، ارتباط مصرف آب سرد با ایجاد کبد چرب است. این باور که ریشه در کتاب “قانون در طب” ابن‌سینا در قرن ۱۱ میلادی دارد، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده و علی‌رغم تکذیب، همچنان در حال انتشار است.

     

    عدم ارتباط دمای آب با ایجاد کبد چرب

    بر خلاف این باور عمومی، هیچ مدرک علمی مبنی بر اینکه آب سرد باعث به دام افتادن مولکول‌های چربی در کبد می‌شود، وجود ندارد. طبق گزارش کلینیک کلیولند و مرکز سلامت استرالیا، عوامل خطر واقعی برای ابتلا به کبد چرب غیرالکلی کاملاً متفاوت هستند و شامل چاقی، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و سطح بالای کلسترول می‌شوند. بنابراین دمای آب مصرفی هیچ ارتباطی با ایجاد کبد چرب ندارد (۳).

    فیلم/ نوشیدن آب حین غذا برای سلامت انسان ضرر دارد؟

    نقش آب در کنترل کبد چرب و عملکرد کبد

    در واقع، مصرف مناسب آب، صرف نظر از دمای آن، نقش مهمی در کنترل کبد چرب و عملکرد صحیح کبد ایفا می‌کند. کم‌آبی بدن می‌تواند بر روی متابولیسم تأثیر منفی گذاشته و توانایی بدن در تجزیه چربی را مختل کند. وقتی بدن نتواند چربی‌ها را به درستی برای استفاده سلول‌ها تجزیه کند، این چربی‌ها در کبد ذخیره می‌شوند که می‌تواند منجر به کبد چرب شود (۴).

     

    توصیه‌های هیدراتاسیون برای حفظ سلامت کبد

    طبق توصیه ها، برای حفظ سلامت کبد و عملکرد مناسب متابولیسم چربی‌ها، باید روزانه ۸ تا ۹ بار و هر بار حداقل ۸ اونس آب (یک لیوان آب) مصرف کرد. این میزان آب نه تنها به هضم غذا کمک می‌کند، بلکه به کبد در انجام وظایف مهمش از جمله سم‌زدایی، تولید صفرا برای هضم چربی‌ها و تنظیم متابولیسم کمک می‌کند. بنابراین حفظ هیدراتاسیون مناسب بدن می‌تواند به پیشگیری از تجمع چربی در کبد کمک کند (۴).

     

    آیا آسپارتام (شیرین‌کننده مصنوعی) موجود در نوشابه‌ها و نوشیدنی‌ها سرطان‌زا است؟

     

    نتیجه‌گیری:‌

    برای حفظ سلامت کبد، به جای تمرکز بر دمای آب مصرفی، باید بر عوامل اصلی خطرساز تمرکز کرد. این موارد شامل حفظ وزن سالم، کنترل قند خون و فشار خون، داشتن رژیم غذایی متعادل و مصرف کافی آب در طول روز است.

    همچنین مهم است که اطلاعات سلامتی را از منابع معتبر پزشکی دریافت کنیم و فریب شایعات و اطلاعات نادرست منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی را نخوریم که می‌تواند منجر به تصمیمات نادرست در مورد سلامتی‌مان شود.

     

    روش کار: برای بررسی این موضوع از کلیدواژه‌های زیر در پایگاه‌های اطلاعاتی و کتاب‌خانه کاکرین استفاده شد:

    “Cold Water” OR “Cold water consumption” OR “Cold water intake” OR “Cold beverages” OR “Cold drink” OR “Cold water effect” OR “Chilled water” AND “Liver heath” OR “Fatty liver” OR “Liver metabolism” OR “Hepatic fat accumulation” OR “Liver function” OR “Metabolism in liver”

    بعد از جستجو در این پایگاه‌ها هیچ مطالعه یا منبعی مرتبط با موضوع مورد بررسی پیدا نشد. بنابراین از منابع دیگر در وب‌سایت‌ها استفاده شد.

     

    منابع:

    نویسنده: سامان رحیمی تنیانی

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *