افزایش روند مقاومت آنتی بیوتیک در حال حاضر یکی از دغدغه های اصلی در نظام سلامت هست که یکی از دلایل آن استفاده بی رویه از دارو های آنتی بیوتیکی موجود در بازار است که به راحتی در دسترس عموم قرار می گیرد. با توجه به اینکه برخی از گیاهان در درمان بیماری های عفونی و ضدعفونی سطوح کاربرد گسترده دارند، روی آوردن به آن ها مورد استقبال عموم قرار گرفته است.
پیاز یکی از سبزیجات پرمصرف در کشور ما می باشد. این گیاه در رنگ های زرد، سفید و قرمز در بازار مشاهده می شود. بارها شنیده شده است که پیاز به درمان بیماری های مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونت ها کمک می کند. علاوه براین برخی ها اعتقاد دارند که پیاز خاصیت باکتری کشی دارد یا به اصطلاح باکتری ها را به خود جذب می کند.
در این راستی آزمایی برآنیم با مرور مقالات بسنجیم که آیا این باور از دیرباز در مورد خاصیت باکتری کشی پیاز این گیاه پرطرفدار، حقیقت دارد یا خیر.
راستیآزمایی: نقش ضدعفونیکنندگی و انگلزدایی سرکه در شستن میوه و سبزیجات
روش کار:
نخست با روش PICO، واژگان کلیدی از قبیل: Onion و Antibacterial را استخراج و بعد از یافتن MeSH terms در پایگاه اطلاعاتی PubMed به جست و جوی مقالات پرداختیم. همچنین سرچ را با نام انواع دارو های خواب نیز انجام دادیم.
آیا پیاز جاذب میکروب است؟
پیاز و سیر نمونه های از گیاهان دارویی هستند که از قدیمی ترین محصولات طبیعی بشمار می روند و به طور هدفمند برای غذا و مصارف دارویی کشت می شوند. عصاره هر دو گیاه توانایی آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی دارند [۱]. همچنین عصاره خام تازه پیاز سفید و قرمز دارای قدرت ضدباکتریایی قابل توجهی هستند [۲]. اثر ضد میکروبی پیاز و عصاره آن به مدت ۴۸ ساعت در دمای ۳۷ درجه سانتی گراند، پایدار است [۳].
راستیآزمایی: دست دادن و روبوسی کردن با فرد مبتلا به زگیل تناسلی باعث انتقال ویروس HPV میشود.
مطالعه ی با هدف بررسی فعالیت ضد میکروبی پیاز قرمز، عسل و مخلوط آن ها با غلظت های مختلف ۱۰، ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ نشان داد که پیاز قرمز در تمام غلظت ها تاثیر بسیار قوی بر رشد میکروب های مورد آزمایش دارد و استافیلوکوکوس اورئوس حساس ترین بود. عسل نیز چنین بود اما، به طور قابل توجهی تاثیر آن کمتر از پیاز قرمز بود. ترکیب آن ها به ویژه مخلوط (۱/۱) اثربخشی قابل توجهی بر روی همه گونه های میکروب های مورد بررسی داشت و فعالیت ضدمیکروبی آن در مقایسه با هرمورد به تنهایی موثرتر بود [۴]. علاوه براین پیاز صورتی یا قرمز در صنعت غذایی نه تنها به عنوان نگدارنده طبیعی بلکه به عنوان عوامل ضدمیکروبی، کاربرد دارد [۵].
بطورکلی پیاز به عنوان یکی از بهترین منابع طبیعی با فعالیت پاک کنندگی شناخته می شوند و علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی، خواص ضدقارچی، ضدباکتریایی و ضدالتهابی نیز دارند [۶].
نتیجه گیری:
پیاز در کشور ما از محبوبیت زیادی برخوردار است. این گیاه علاوه بر کاربرد در پخت و پز، خواص آنتی اکسیدانی، ضدقارچی، ضدباکتریایی و ضدالتهابی دارند.
فهرست منابع:
- Oyawoye OM, Olotu TM, Nzekwe SC, Idowu JA, Abdullahi TA, Babatunde SO, et al. Antioxidant potential and antibacterial activities of Allium cepa (onion) and Allium sativum (garlic) against the multidrug resistance bacteria. Bulletin of the National Research Centre. 2022 2022/07/18;46(1):214.
- Anyaegbunam KZ, Amaechi LO, AnyaegbunamTito C, Wisdom OO, Henrietta CO, Cosmas S, et al. Antibacterial activity of fresh red and white onion (Allium cepa) extract against some drug resistant bacteria. Journal of Advances in Microbiology. 2019;16(4):1-8.
- Kim JH. Anti-bacterial action of onion (Allium cepa L.) extracts against oral pathogenic bacteria. J Nihon Univ Sch Dent. 1997 Sep;39(3):136-41.
- Balogun MA, Sobande OS, Oyeyinka SA. Antimicrobial properties of onion and garlic extracts in beef and chicken. Food Chemistry Advances. 2023 2023/12/01/;3:100519.
- Sagar NA, Pareek S. Antimicrobial assessment of polyphenolic extracts from onion (Allium cepa L.) skin of fifteen cultivars by sonication-assisted extraction method. Heliyon. 2020 Nov;6(11):e05478.
- Sharma K, Mahato N, Lee YR. Systematic study on active compounds as antibacterial and antibiofilm agent in aging onions. Journal of Food and Drug Analysis. 2018 2018/04/01/;26(2):518-28.
دیدگاهتان را بنویسید