بیان مسئله
در فضای مجازی ویدیوهای متعددی از افراد مروج برخی محصولات طب سنتی و دارویی با عنوان «گازوییل یا روغن خوراکی، زندگیتو نجات بده» منتشر شده که در آن ادعا میشود روغنهای خوراکی استخراجشده از دانههایی مانند آفتابگردان حاوی هگزان و پارافین هستند و نباید از آنها استفاده کرد.
فکتنامه سلامت این ادعا را که شما ارسال کردید، بررسی کرده است:
۱. قابل اشتعال بودن روغن خوراکی نشانه وجود پارافین نیست
روغنهای خوراکی، مانند بسیاری از مواد چرب، قابلیت اشتعال دارند. در ویدیوی موردنظر، فردی یک دستمال کاغذی را به روغن آغشته کرده و آن را آتش میزند. این پدیده به دلیل عملکرد دستمال بهعنوان فتیله اتفاق میافتد و ارتباطی با وجود پارافین در روغن ندارد. در واقع، از گذشتههای دور، روغنهایی مانند روغن زیتون برای روشنایی استفاده میشدهاند.
۲. فرآیند استاندارد استخراج روغن و حذف هگزان
روشهای مختلفی برای استخراج روغن از دانههای روغنی وجود دارند. در برخی موارد، برای افزایش بازدهی، از ترکیب روشهای پرس گرم و استخراج با حلال هگزان استفاده میشود. در این فرآیند، هگزان به تفاله دانههای روغنی اضافه شده تا روغن باقیمانده را جذب کند. سپس هگزان بازیابی شده و تفاله باقیمانده بهعنوان خوراک دام استفاده میشود. در فرآیندهای استاندارد، هگزان در محصول نهایی باقی نمیماند و افزودن پارافین به روغن نیز در خطوط تولید معتبر انجام نمیشود (۱).
۳. تفاوت میان روغنهای استاندارد و غیراستاندارد
این موضوع به این معنا نیست که هیچ محصول غیراستانداردی در بازار وجود ندارد، اما در تولید صنعتی تحت نظارت، افزودن موادی مانند پارافین به روغن خوراکی اتفاق نمیافتد. همچنین، آزمایش سوختن دستمال کاغذی آغشته به روغن نمیتواند نشانهای از وجود پارافین در آن باشد.
۴. میزان تخمه آفتابگردان موردنیاز برای تولید روغن
میزان تخمه آفتابگردان لازم برای تولید یک لیتر روغن بستگی به عواملی مانند کیفیت دانهها و روش استخراج دارد. بهطور معمول، برای تولید یک لیتر روغن آفتابگردان به حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم تخمه نیاز است. روغنکشی در مقیاس صنعتی باعث کاهش هزینههای تولید و توزیع شده و بهصرفهتر از روشهای سنتی خواهد بود.
نتیجهگیری
روغنهای مایع خوراکی در صنایع غذایی تولید میشوند و برخلاف آنچه که ادعا میشود، همانند گازوئیل نیستند.
نویسنده: احمد مهری
دیدگاهتان را بنویسید