×
×

نتیجه‌ بررسی: نادرست
راستی آزمایی: آیا فلورایدتراپی برای سلامت دانش آموزان ضرر دارد؟

  • ۳۰ آبان
  • ۰
  • خلاصه بررسی: شواهد علمی متعدد نشان میدهد استفاده از فلوراید در ترکیبات مشخص و مناسب در ترکیباتی همچون دهانشویه، فیشورسیلانت و خمیردندان نه تنها اثر سمی ندارد بلکه اثر محافظتی معنی دار در کاهش پوسیدگی دندان دانش آموزان دارد.
    راستی آزمایی: آیا فلورایدتراپی برای سلامت دانش آموزان ضرر دارد؟
  • اخیرا فیلمی در شبکه های اجتماعی توسط فردی ناشناس در حال انتشار است که مدعی است فلورایدتراپی بدلیل ترکیباتی که دارد، باعث ضرر جدی به سلامت دانش آموز میشود.

    این خبر چند روزی است در شبکه های اجتماعی نگرانی بسیاری برای والدین دانش آموزان ایجاد کرده است.حال ما در فکت نامه سلامت ادعای مطروحه را بررسی میکنیم.

     

    راستی‌آزمایی: جرم گیری دندان می‌تواند به مینای دندان آسیب وارد کند.

     

    برای بررسی این ادعا ابتدا باید بررسی کنیم که در فلوراید مورد استفاده در فلورایدتراپی یا مواردی مانند خمیردندان و محصولاتی که فلوراید دارد، چیست و چه ترکیباتی دارد؟

    • فلوراید سدیم (Sodium Fluoride)
      • یکی از رایج‌ترین ترکیبات فلوراید در ژل‌ها، خمیر دندان‌ها و دهان‌شویه‌ها فلوراید سدیم است. غلظت‌های مختلفی از آن در محصولات مصرفی خانگی و حرفه‌ای وجود دارد.
    • فلوراید قلع (Stannous Fluoride)
      • خواص ضد باکتری و کاهش حساسیت دندان‌ها دارد. معمولاً در برخی از خمیردندان‌های خاص برای کاهش پلاک و التهاب لثه استفاده می‌شود.
    • سدیم مونوفلوروفسفات (Sodium Monofluorophosphate)
      • ترکیبی رایج در خمیردندان‌ها که اثربخشی خوبی در تقویت مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی دارد.
    • اسید هیدروفلوئوروسیکلیک (Hydrofluorosilicic Acid)
      • در محلول‌های مورد استفاده در مطب دندانپزشکی به کار می‌رود.
    • آمینوفلوراید (Amine Fluoride)

    حال آیا این مواد خطرناک است؟

    تمام ترکیبات شیمیایی دارویی و بهداشتی از مواد اولیه شیمیایی استفاده میشود که اولا نوع مواد، دما مقدار آن و سوما تاثیر آن بایستی با دقت انتخاب شوند تا ضرری برای مصرف کننده نداشته باشد. مواد موجود در فلورایدتراپی، اگر به درستی و طبق توصیه‌های علمی و حرفه‌ای استفاده شوند، به طور کلی ایمن هستند. در اکثر ترکیبات مورد استفاده فلورایدتراپی، این مواد با دقت بالایی تعیین میشود و سمیتی ندارند(۲).

    آیا فلورایدتراپی تاثیر محافظتی بر پوسیدگی دندان دارد؟

    برای پاسخ به این سوال باید مطالعات بالینی وسیع را بررسی کنیم. معتبر ترین مطالعات بالینی بررسی کننده، مطالعات مروری بررسی کننده کارآزمایی های بالینی متعدد است که مرور کاکرین انجام میدهد. در اینجا نتیجه چند مطالعه مختلف بزرگ بالینی را مشاهده میکنیم:

    در یک مطالعه بالینی منتشر شده در کاکرین برروی داده های ۳۷ کارآزمایی بالینی با حجم نمونه بیش از ۱۵ هزار کودک و نوجوان، دیده شد استفاده منظم از دهان‌شویه‌های حاوی فلوراید توسط کودکان و نوجوانان با کاهش شدید پوسیدگی در دندان‌های دائمی در ارتباط است(۳).

    مطالعه مروری دیگری در کاکرین نیز منتشر شده است که برروی ۱۱ کارآزمایی بالینی با حجم نمونه کل بیش از ۳۰۰۰ نفر نشان داده است استفاده از وارنیش فلوراید یا فیشور سیلانت‌های مبتنی بر رزین برای دندان‌ها به پیشگیری از پوسیدگی کمک معنی داری می‌کنند(۴).

    مطالعات علمی وسیع و بیشتری نیز اثربخشی و ایمنی فلوراید تراپی را نشان داده است.

    نتیجه گیری:

    شواهد علمی متعدد نشان میدهد استفاده از فلوراید در ترکیبات مشخص و مناسب در ترکیباتی همچون دهانشویه، فیشورسیلانت و خمیردندان نه تنها اثر سمی ندارد بلکه اثر محافظتی معنی دار در کاهش پوسیدگی دندان دانش آموزان دارد.

    مواد شیمیایی که در این ترکیبات وجود دارد، با مواد شیمیایی موجود به شکل خالص و آزمایشگاهی که سمیت دارد متفاوت است و ربطی به این مداخلات بهداشتی فلوراید دار ندارد. هرچند استفاده از فلوراید در قالب های مختلف بهتر است تحت نظر مراقب سلامت، دندانپزشک و والدین باشد که مصرف بیش از حد و غیرطبیعی آن منجر به آسیب نشود.

     

    منابع:

    ۱. https://link.springer.com/article/10.1186/s12903-019-0908-0

    2.https://www.drugs.com/pro/fluoride-treatment.html

    3. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002284.pub2/full/fa?highlightAbstract=%D9%81%D9%84%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%8A%D8%AF

    4. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003067.pub5/full/fa?highlightAbstract=%D9%81%D9%84%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%8A%D8%AF

    نویسنده: احمد مهری

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *