×
×

نتیجه بررسی ادعا: نادرست
راستی‌آزمایی: گرفتن ناخن‌ها در شب باعث کاهش کلسیم می‌شود.

بیش از 99 درصد از کل کلسیم بدن در دندان‌ها و استخوان‌ها یافت می‌شود و مقادیر کلسیم موجود در ناخن اصلاً در حدی نیست که بتواند بر روی کاهش یا افزایش کلسیم بدن تاثیر گذار باشد در نتیجه نیازی به محدود کردن ناخن گرفتن به ساعات خاصی از شبانه روز نیست و فقط توصیه می‌شود که این کار بعد از حمام یا دوش گرفتن انجام شود.
راستی‌آزمایی: گرفتن ناخن‌ها در شب باعث کاهش کلسیم می‌شود.
  • یکی از ادعاهایی که از دیرباز در بین مردم می‌چرخیده است این است که گرفتن ناخن‌ها در شب باعث کمبود کلسیم در بدن می‌شود.

    طرفداران این ادعا می‌گویند که طبق تحقیقات اخیر دانشمندان، کلسیم اضافه بدن در ساعات پایانی روز در ناخن‌ها جمع می‌شود و از ناخن‌ها به‌عنوان انبار موقت کلسیم بدن استفاده می‌شود. به همین دلیل گرفتن ناخن‌ها در شب کار درستی نیست.

    آیا واقعاً باید ناخن گرفتن را به ساعات خاصی از شبانه‌روز محدود کرد؟

    بخش بیرونی ناخن که ما آن را ناخن می‌نامیم از نظر آناتومیک به عنوان “صفحه ناخن” شناخته می‌شود. صفحه ناخن محکم به بستر زیر آن چسبیده است.

    صفحه ناخن بیشتر از ماده سختی به نام کراتین ساخته شده است، ضخامت آن حدود نیم میلی متر و کمی خمیده است. صفحه ناخن در واقع متشکل از سلول‌های مرده است و هیچگونه عصبی ندارد. لذا هنگامی که ناخن‌های خود را کوتاه می‌کنیم هیچگونه دردی را حس نمی‌کنیم (۱).

    راستی آزمایی: آیا محصولات آرایشی مو، باعث ریزش مو می‌شوند؟

    افرادی که مکمل‌های کلسیم مصرف می‌کنند، گاهی اظهار می‌کنند که ناخن‌هایشان کمتر شکننده‌تر یا صاف‌تر است، یا رشد سریع‌تری دارند.

    احتمالاً، این ایده که کلسیم غذایی باعث بهبود ناخن‌ها می‌شود، به این دلیل به وجود آمده است که ناخن‌ها حاوی کلسیم هستند، البته در تراکم بسیار کمتر (۰.۰۳ درصد) نسبت به استخوان‌ها (۲۰ تا ۲۵ درصد).

    مطالعه‌ای در این زمینه نشان داد که رابطه‌ای بین مصرف کلسیم و کیفیت ناخن‌ها وجود ندارد. پس تا اینجا متوجه شدیم که ناخن عمدتاً از کراتین تشکیل شده است و مقادیر کلسیم موجود در ناخن‌ها بسیار کم است (۲).

    از طرفی برای پاسخ واضح‌تر به این سؤال باید بدانیم که کلسیم در کجای بدن ذخیره می‌شود. بیش از ۹۹ درصد از کل کلسیم بدن در دندان‌ها و استخوان‌ها یافت می‌شود.

    یک درصد باقیمانده نیز در خون، مایع خارج سلولی، ماهیچه و سایر بافت‌ها وجود دارد، به این دلیل که کلسیم در انقباض عروقی و اتساع عروق، انقباض عضلانی، انتقال عصبی و ترشح غدد نقش دارد (۳).

    پس می‌توان گفت که مقادیر کلسیم موجود در ناخن به طور کلی بسیار کم است و تغییر این مقدار ناچیز در حدی نیست که بتواند باعث کاهش کلسیم موجود در بدن شود.

    راستی‌آزمایی:‌ تراشیدن مو با تیغ باعث قوی تر شدن ریشه موها می شود.

    چه زمانی برای گرفتن ناخن‌ها مناسب است؟

    محدودیت زمانی برای گرفتن ناخن‌ها وجود ندارد؛ اما بهترین زمان برای کوتاه‌کردن ناخن‌ها بلافاصله بعد از حمام یا دوش‌گرفتن است.

    این توصیه به این دلیل است که بعد از دوش‌گرفتن ناخن‌ها نرم می‌شوند و کوتاه‌کردن آن‌ها آسان‌تر است و احتمال شکستن ناخن یا آسیب به بافت اطراف کمتر می‌شود (۴).

    نتیجه‌گیری:

    بیش از ۹۹ درصد از کل کلسیم بدن در دندان‌ها و استخوان‌ها یافت می‌شود و مقادیر کلسیم موجود در ناخن اصلاً در حدی نیست که بتواند بر روی کاهش یا افزایش کلسیم بدن تاثیر گذار باشد در نتیجه نیازی به محدود کردن ناخن گرفتن به ساعات خاصی از شبانه روز نیست و فقط توصیه می‌شود که این کار بعد از حمام یا دوش گرفتن انجام شود.

    منابع:

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513133/#:~:text=The%20part%20that%20we%20call,the%20nail%20bed%20beneath%20it.
    2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200012143432419
    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109827/
    4. https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/how-to-trim-nails

     

    روش کار:

    برای بررسی این موضوع از کلیدواژه‌های مربوط به گرفتن ناخن و کلسیم برای جستجوی پایگاه پابمد استفاده کردیم. سرچ استراتژی زیر برای پایگاه‌داده‌ی pubmed استفاده شد:

    nail cut AND calcium

    از سرچ استراتژی بالا ۱۵ مطالعه به دست آمد اما هیچ یک برای بررسی این ادعا مناسب نبود. همچنین از سرچ دستی گوگل و پایگاه گوگل اسکالر برای یافتن منابع مناسب استفاده شد. در نهایت ۴مورد از منابعی که بیشترین ارتباط را برای انجام این بررسی داشتند مورد استفاده قرار گرفتند.

    نویسنده: محمدرضا طاهریان

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *