×
×

نتیجه‌ بررسی:درست
راستی‌آزمایی: سن ابتلا به سرطان‌ در ایران ۱۰ سال پایین‌تر از دیگر کشورهاست

  • ۲۸ آبان
  • ۰
  • اکثر شواهد موجود درباره این ادعا مربوط به سن ابتلا به بیماری سرطان پستان است اما در برخی مطالعات دیگر ، سن ابتلا به سایر سرطان ها را نیز در ایران نیز پایین تر از سایر کشورها بوده است. این مساله نشان دهنده اهمیت تشخیص زودهنگام و توجه به مسائل خودمراقبتی در جمعیت عمومی و گروههای پرخطر است.
    راستی‌آزمایی: سن ابتلا به سرطان‌ در ایران ۱۰ سال پایین‌تر از دیگر کشورهاست
  • اخیرا مصاحبه ای از رئیس مرکز تحقیقات سرطان ایران منتشر شده است که وی اعلام داشته است: سن ابتلا به سرطان‌ در ایران ۱۰ سال پایین‌تر از دیگر کشورهاست(۱).

    بررسی شواهد نشان میدهد، برخی مطالعات همسو با این ادعا، چنین مساله ای را اشاره کردند. در مطالعه ای نشان داده شده است سن ابتلا به برخی سرطان‌ها در ایران به‌طور میانگین پایین‌تر از کشورهای غربی است. این امر می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله تفاوت‌های ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی مرتبط باشد(۲).

    فیلم/ شب‌زنده‌داری ریسک سرطان را کاهش می‌دهد؟

    بر اساس مطالعه ای دیگر نشان داده شده است بیشترین میزان بروز سرطان پستان در بیماران ۴۰ تا ۴۹ ساله ایرانی مشاهده میشود که نشان میدهد سرطان سینه بیشتر در زنان ایرانی در دهه چهارم زندگی (۱۰ سال کمتر از کشورهای غربی) مشاهده میشود(۳).

    برخی مقالات اپیدمیولوژیک هم نشان داده است میانگین سن و بروز سرطان سینه در ایران کمترین میزان در خاورمیانه است(۴). البته نشان داده شده است در ۱۰ سال گذشته یک الگوی افزایشی در میانگین سن تشخیص در بیماران مبتلا به سرطان پستان وجود داشته است(۵).

    راستی آزمایی: آیا لیزر موهای زاید بدن سرطان زا است؟

    به نظر می رسد میانگین سن تشخیص سرطان ها خصوصا سرطان سینه در ایران حدود ۱۰ تا ۱۵ سال کمتر از کشورهای در حال توسعه است(۶).

    نتیجه گیری:
    اکثر شواهد موجود درباره این ادعا مربوط به سن ابتلا به بیماری سرطان پستان است اما در برخی مطالعات دیگر ، سن ابتلا به سایر سرطان ها را نیز در ایران نیز پایین تر از سایر کشورها بوده است. این مساله نشان دهنده اهمیت تشخیص زودهنگام و توجه به مسائل خودمراقبتی در جمعیت عمومی و گروههای پرخطر است.

    با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.

    منابع:

    1. https://tn.ai/3199917
    2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5971166/
    3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17593043/
    4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1877782115001198
    5. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8643522/
    6. https://www.jhpr.ir/article_92867_e6524e4de42b225f44824f11d4ba8a51.pdf
    نویسنده: احمد مهری

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *