انسولین انسانی هورمونی است که توسط بدن تولید میشود و به تبدیل غذا به انرژی و کنترل سطح قند خون کمک میکند. افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند انسولین کافی بسازند و یا انسولین تولید شده نمیتواند به طور مؤثری مورداستفاده قرار بگیرد.
از همین رو افراد مبتلا به دیابت و به خصوص دیابت نوع یک نوع ۱ ممکن است نیاز به چندین بار تزریق انسولین در روز (معمولاً قبل از هر وعده غذایی) داشته باشند.
انسولین یک داروی ضروری برای افراد مبتلا به دیابت است و دستورالعملهای فعلی بیان میکند که تا قبل از استفاده باید در یخچال (دمای بین ۲-۸ درجه سانتیگراد) نگهداری شود تا اثربخشی آن حفظ شود (۱).
گاهی از اوقات اما نگهداری از انسولین در یخچال (برای مثال وقتی که فرد میخواهد به مسافرت برود) برای بیماران امکانپذیر نیست. در چنین شرایطی آیا انسولینی که در دمای اتاق نگهداری شده باز هم میتواند اثربخشی خودش را حفظ کند؟
راستی آزمایی: افراد مبتلا به دیابت مصرف داروهای شیمیایی را کاهش دهند؟
برای میلیونها نفر از افراد مبتلا به دیابت که در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی میکنند، واقعیت تلخ این است که برق و یخچال ممکن است همیشه در دسترس مردم این کشورها نباشد.
در کشور ما نیز در برخی از مناطق محروم مردم با سختیهایی از این نظر روبرو هستند. خبر خوب این است یک مطالعه مروری اخیر از مؤسسه کاکرین نشان داد که انسولین کمتر از آنچه که قبلاً تصور میشد نسبت به تغییرات دمایی حساس است.
در این مرورکاکرین ۱۷ مطالعه که اثربخشی بالینی انسولین را در حالی که در شرایط دمایی بالاتر از استاندارد توصیه شده نگهداری شده بودند. همچنین دادههای شرکتهای داروسازی نیز در این مطالعه مورداستفاده قرار گرفت.
این مطالعه نشان میدهد که میتوان ویالها و کارتریجهای بازنشده انسولین را در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد برای حداکثر شش ماه و در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد حداکثر تا دو ماه نگهداری کرد، بدون آنکه اثربخشی بالینی آن کاهش یابد.
همچنین نوسان دما میان ۲۵ درجه سانتیگراد تا ۳۷ درجه سانتیگراد تا سه ماه نمیتواند منجر به کاهش تأثیر انسولین شود (۲).
راستی آزمایی: افراد مبتلا به دیابت مصرف داروهای شیمیایی را کاهش دهند؟
دستورالعملهای قبلی نیز حاکی از آن است که ویالهای مورد استفاده را میتوان در دمای اتاق (۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد)، دور از نور خورشید، به مدت ۶ هفته، و ۴ هفته در صورت افزایش دما تا ۳۰ درجه سانتیگراد، در یک جعبه پلاستیکی تمیز نگهداری کرد.
نگهداری در دمای بالاتر در حین استفاده ممکن است انسولین را تجزیه کند یا آن را به اجزای با وزن مولکولی بالاتر تبدیل کند. نگهداری ویال انسولین در کوزههای سفالی (به دلیل خنک بودن) احتمالاً باعث آلودگی میشود زیرا تمیز نگه داشتن آن دشوار است و از این کار باید اجتناب شود.
گزارش بررسی یک خبر: آیا چینی ها درمان قطعی دیابت را پیدا کردند؟
نتیجهگیری:
شرایط ایدهآل برای نگهداری انسولین دمای یخچال (۲-۸ درجه سانتیگراد) و به دور از نور مستقیم است؛ اما درصورتیکه دسترسی به یخچال یا برق به هر علت فراهم نباشد ویال باز نشده انسولین میتواند در دمای ۲۵-۳۷ درجه سانتیگراد تا چندین هفته نگهداری شود بدون آنکه اثربخشی آن کاهش یابد.
منابع:
- https://www.cochrane.org/fa/CD015385/ENDOC_dm-w-shryt-nghdry-nswlyn-nsny#:~:text=%D9%85%D8%AA%D8%AE%D8%B5%D8%B5%D8%A7%D9%86%20%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%20%D9%88%20%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88,%DB%8C%D8%AE%DA%86%D8%A7%D9%84%20%D9%82%D8%A7%D8%A8%D9%84%20%D8%A7%D8%B7%D9%85%DB%8C%D9%86%D8%A7%D9%86%20%D9%86%DB%8C%D8%A7%D8%B2%20%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%86%D8%AF.
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD015385.pub2/full/fa
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30815830/
روش کار:
برای بررسی این موضوع از کلیدواژههای مناسب برای جستجوی پایگاه پابمد استفاده کردیم. سرچ استراتژی زیر برای پایگاهدادهی pubmed استفاده شد:
((“insulin” [MeSH Terms] OR “insulin” [All Fields] OR “insulin s” [All Fields] OR “insuline” [All Fields] OR “insulinic” [All Fields] OR “insulinization” [All Fields] OR “insulinized” [All Fields] OR “insulins” [MeSH Terms] OR “insulins” [All Fields]) AND (“storage” [All Fields] OR “storages” [All Fields])) AND (meta-analysis [Filter] OR review [Filter] OR systematicreview [Filter])
از سرچ استراتژی بالا ۱۴۱۰ مطالعه پس از اعمال فیلتر مطالعات فراتحلیل و مروری به دست آمد که از نتایج چند مورد از آنها در این بررسی استفاده شد. همچنین از سرچ دستی گوگل و پایگاه گوگل اسکالر برای یافتن منابع مناسب استفاده شد.
دیدگاهتان را بنویسید