×
×

نتیجه بررسی خبر: فعلا زود است درباره تجویز عمومی این درمان اظهار نظر کرد.
گزارش بررسی یک خبر: آیا چینی ها درمان قطعی دیابت را پیدا کردند؟

  • ۹ خرداد
  • ۰
  • جمع بندی: خبرهای امیدواربخشی که گاها در رسانه ها برای درمان قطعی دیابت شنیده میشود هرچند امیدواربخشی خوبی میتواند داشته باشد، اما عملا طی شدن مراحل علمی از جمله رعایت ملاحظات شش گانه اشاره شده در متن، زمان بر است. در نتیجه این خبر تنها نتیجه بررسی یک مورد طی یک مطالعه جزئی است و فعلا زود است درباره تجویز عمومی این درمان اظهار نظر کرد.
    گزارش بررسی یک خبر: آیا چینی ها درمان قطعی دیابت را پیدا کردند؟
  • روزهای گذشته در صدا و سیما و برخی وبسایت های خبری ایران خبری مبنی بر درمان قطعی دیابت در کشور چنیم منتشر شد.

    به گزارش فکت نامه سلامت، خبرگزاری ایسنا در متن خبر خود نوشته است: “گروهی از دانشمندان و پزشکان چینی در یک دستاورد نوآورانه پزشکی، برای اولین بار با استفاده از روش سلول‌درمانی توانسته‌اند یک بیمار دیابتی را درمان کنند.”

    پایگاه خبری خبرآنلاین در خبری با تیتر “روش جدید برای درمان افراد مبتلا به دیابت” نوشته است: یک مرد ۵۹ ساله مبتلا به دیابت نوع ۲ با روش پیوند سلولی جدید ، ۳۳ ماه است که بدون انسولین و دارو به زندگی خود ادامه می دهد این موضوع باعث امیدواری سایر بیماران دیابتی شد ه است.

    صدا و سیما نیز در یک برنامه تلویزینی این خبر را منتشر کرده است و اعلام کرده است: چینی ها موفق شده اند یک بیمار دیابتی را به طور کامل درمان کنند.

    ماجرا از چه قرار است؟

    براساس گزارش دیلی میل، محققان در چین اعلام کردند که برای نخستین بار بیماری دیابت را به صورت قطعی درمان کرده‌اند. یک مرد ۵۹ ساله مبتلا به دیابت نوع ۲ در ۲۰۲۱ یک پیوند سلول را دریافت کرد و از ۲۰۲۲ تاکنون دارویی مصرف نکرده است. این درمان آزمایشی شامل ایجاد یک نسخه مصنوعی از سلول‌های موجود در پانکراس است که انسولین تولید و سطح قند خون را کنترل می‌کنند.

    این مرد به مدت ۲۵ سال از دیابت نوع ۲ رنج می‌برد و تقریبا عملکرد این سلول‌ها دی وی را از بین رفته بود. در این درمان از یک کوکتل شیمیایی جدید برای تبدیل سلول‌های بنیادی بیمار به سلول‌های پانکراس استفاده شده است.

     

    چه زمانی میتواند این درمان به طور عمومی استفاده شود؟

    هرچند این خبر میتواند نشان دهنده یک امیدواری در زمینه درمان بیماری دیابت باشد، اما تا زمانی که برخی شروط از جمله موارد زیر برقرار نباشد، عملا این درمان قابلیت تعمیم پذیری به کل جامعه را ندارد:

    ۱- بررسی علمی مربوطه تنها برروی یک بیمار انجام شده است. جهت توسعه این درمان بایستی حتما یک مطالعه کارآزمایی بالینی در حجم تعداد نفرات بیشتری انجام شود.

    ۲- نتایج این مطالعه در صورتی قابل تکیه و اعتماد است که در حجم نمونه بالا و با تکرار این مطالعه بتوان نتیجه مشابهی را دید.

    ۳- برای مقایسه این درمان بایستی حتما یک گروه مقایسه داشت تا با مقایسه اثر درمانی این روش با روش دیگر، اثربخشی اثبات شود.

    ۴- به فرض اثبات اثربخشی این روش در درمان قطعی دیابت، چنانچه هزینه استفاده از این درمان بسیار زیاد باشد، نظام های سلامت این روش را نمیتوانند از این روش استفاده کنند.

    ۵- هر درمان پزشکی می‌تواند عوارض جانبی داشته باشد. با ارزیابی اثر درمانی مورد نظر در آینده باید عوارض آن هم بررسی شود و بعد تصمیم گرفت.

    ۶- در شرایط فعلی، درمان قطعی دیابت برای استفاده عمومی وجود ندارد بلکه با درمان های دارویی مشخص و انسولین زیر نظر پزشک درمان صورت میگیرد.

     

    نتیجه گیری: خبرهای امیدواربخشی که گاها در رسانه ها برای درمان قطعی دیابت شنیده میشود هرچند امیدواربخشی خوبی میتواند داشته باشد، اما عملا طی شدن مراحل علمی از جمله رعایت ملاحظات شش گانه بالا، زمان بر است. در نتیجه این خبر تنها نتیجه بررسی یک مورد طی یک مطالعه جزئی است و فعلا زود است درباره تجویز عمومی این درمان اظهار نظر کرد.

    نویسنده: احمد مهری

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *