برای پاسخ به این سوال ابتدا ماهیت روغن های حیوانی و گیاهی را مقایسه میکنیم. روغن های حیوانی، معمولا سرشار از چربیهای اشباع هستند، در حالی که روغن های گیاهی به طور عمده از اسید های چرب غیر اشباع تشکیل شده اند.
سه مطالعه انجام شده در این زمینه نشان دادند که استفاده از روغن های دارای اسید های چرب غیر اشباع (گیاهی) نسبت به روغن های دارای اسید های چرب اشباع (حیوانی) باعث افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی میشود.
در حالی که بعضی مطالعات انجام شده مبنی بر عدم تفاوت این دو بودند و بعضی نیز دقیقا برعکس سه مطالعه اول، حاکی از آن بودند که روغن های حیوانی باعث افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی میشود.
در بررسی فکت نامه سلامت، یک مطالعه فراتحلیل نشان داده است که استفاده از روغن های دارای اسید های چرب غیر اشباع باعث ۱۳ درصد کاهش ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و ۲۶ درصد کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی میشود.
مطالعه ای مروری دیگری نیز در بنیاد کاکرین انجام شده است که نشان میدهد کاهش مصرف چربی های اشباع تا ۱۷ درصد ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش میدهند اما این مطالعه نشان داد که شواهد موجود در ارتباط با سایر بیماری ها مانند سرطان ضعیف و ناکافی است.
نتیجه گیری: هرچند مصرف بیش از اندازه مواد غذایی پرچرب برای سلامتی بویژه سالمندان و گروههای جمعیتی دیگر توصیه نمیشود اما به طور کلی روغن های گیاهی نسبت به روغن های حیوانی سالم تر هستند
منابع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523238034
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0146280622003826
دیدگاهتان را بنویسید