×
×

نتیجه بررسی: شواهد ضعیف
راستی‌آزمایی: خندیدن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

  • ۲۸ آبان
  • ۰
  • بر اساس نتایج دو مطالعه، می‌توان دریافت که خنده‌درمانی (Laughter Therapy) می‌تواند به‌عنوان یک مداخله‌ی مکمل برای افزایش سطح ایمونوگلوبولین A ترشحی (sIgA) در زنان پس از زایمان و همچنین بهبود کیفیت زندگی و تاب‌آوری در بازماندگان سرطان پستان مؤثر باشد. با این حال، تأثیر آن بر افسردگی و سایر شاخص‌های پاسخ ایمنی نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد (۱، ۲).
    راستی‌آزمایی: خندیدن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.
  • خندیدن یا خنده‌درمانی (Laughter Therapy) به عنوان یک روش درمانی مکمل، مبتنی بر تحریک خنده و ایجاد احساسات مثبت برای بهبود وضعیت روانی و جسمی افراد است. این روش به‌ویژه در گروه‌هایی که با استرس، اضطراب یا درد مزمن دست و پنجه نرم می‌کنند، مورد توجه قرار گرفته است. خنده، علاوه بر افزایش سطح انرژی و کاهش استرس، می‌تواند تأثیرات مثبتی بر سلامتی کلی فرد داشته باشد. سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا خنده‌درمانی به‌عنوان یک روش غیرتهاجمی و کم‌هزینه می‌تواند در بهبود سیستم ایمنی نیز تأثیری داشته باشد؟ مطالعاتی در این زمینه‌ انجام شده است که از قرار زیراند:

    مطالعه اول

    در مطالعه‌ی اول، ۷۶ زن پس از زایمان به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در یک برنامه‌ی خنده‌درمانی پس از زایمان شرکت کردند که توسط متخصص خنده‌درمانی اجرا می‌شد. این برنامه هفته‌ای دو بار و به مدت ۶۰ دقیقه، به مدت دو هفته ادامه داشت. برای ارزیابی اثرات خنده‌درمانی پس از زایمان، سطح sIgA (ایمونوگلوبولین A ترشحی – پادتن ایمنی) در شیر مادران اندازه‌گیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که واکنش ایمنی (sIgA) به‌طور معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل متفاوت بوده و خنده‌درمانی پس از زایمان می‌تواند به‌عنوان یک مداخله‌ی مکمل و جایگزین در مراقبت‌های انتقالی مادر و نوزاد استفاده شود (۲).

     

    مطالعه دوم

    در مطالعه‌ی دوم، ۳۷ بازمانده از سرطان پستان که شیمی‌درمانی و پرتودرمانی را گذرانده بودند، به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در ۸ جلسه خنده‌درمانی، هر جلسه به مدت ۶۰ دقیقه و دو بار در هفته شرکت کردند. پیش‌آزمون و پس‌آزمون برای سنجش سطوح افسردگی، کیفیت زندگی و تاب‌آوری انجام شد و تغییرات سلول‌های T  کل، T  کمکی، T  سرکوبگر، نسبت  Th/Ts، سلول‌های B کل، نسبت سلول‌های T به سلول‌های B و سلول‌های NK به‌عنوان شاخص‌های پاسخ ایمنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که خنده‌درمانی در بهبود کیفیت زندگی و تاب‌آوری بازماندگان سرطان پستان مؤثر بود، اما در افسردگی و پاسخ‌های ایمنی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (۱).

     

    نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج دو مطالعه، می‌توان دریافت که خنده‌درمانی (Laughter Therapy) می‌تواند به‌عنوان یک مداخله‌ی مکمل برای افزایش سطح ایمونوگلوبولین A ترشحی (sIgA) در زنان پس از زایمان و همچنین بهبود کیفیت زندگی و تاب‌آوری در بازماندگان سرطان پستان مؤثر باشد. با این حال، تأثیر آن بر افسردگی و سایر شاخص‌های پاسخ ایمنی نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد (۱، ۲).

     

    روش کار: برای بررسی این این موضوع از کلیدواژه‌های زیر در پایگاه‌های اطلاعاتی و کتابخانه کاکرین استفاده شد:

    (laughter OR “Laughter therapy”( AND (“Immune system” OR “Boost immunity” OR “Immune function” OR “Immune response benefits” OR “Immune health”(

    پس از جستجو دو مطالعه کارآزمایی بالینی از کتابخانه کاکرین یافت شد و از نتایج آن برای بررسی موضوع استفاده شد.

     

    منابع:

    نویسنده: سامان رحیمی تنیانی

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *