بیان مسئله:
اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن است که با علائمی مانند توهم، هذیان و اختلالات شناختی مشخص می شود. درمان رایج اسکیزوفرنی اغلب شامل دارو درمانی و روان درمانی است، اما علاقه روزافزونی به درمان های جایگزین وجود دارد. یکی از این جایگزین ها موسیقی درمانی است. موسیقی درمانی شامل فعالیت هایی مانند گوش دادن به موسیقی، آواز خواندن، نواختن ساز یا آهنگسازی باشد. برای افراد مبتلا به بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی، موسیقی درمانی با هدف بهبود کیفیت زندگی، افزایش ارتباطات و تقویت بیان عاطفی آنها انجام می شود. اما آیا موسیقی درمانی واقعا می تواند به افراد مبتلا به اسکیزوفرنی کمک کند؟
چندین مطالعه مروری اثرات موسیقی درمانی بر اسکیزوفرنی را مورد بررسی قرار داده اند که نتایج امیدوارکننده ای به همراه داشته است. یک مرور کاکرین شامل ۱۸ مطالعه کارآزمایی بالینی و بالغ بر هزار و دویست شرکت کننده نشان داد که موسیقی درمانی، زمانی که به مراقبتهای استاندارد اضافه شود، میتواند وضعیت کلی، وضعیت روانی (شامل علائمی مانند توهم و هذیان) و عملکرد اجتماعی را در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بهبود بخشد. این مرور کاکرین همچنین نشان داد که استفاده از موسیقی درمانی باعث افزایش کیفیت زندگی بیماران میشود. مطالعات وارد شده در این مرور کاکرین سطح قطعیت شواهد پایین تا متوسط داشتند (۱).
در یک مطالعه مروری دیگر نیز اثر درمانی را در بیماران اسکیزوفرنی به همراه درمان استاندارد که موسیقی برای آن ها انجام شده بود مقایسه شد. این شامل مرور نظام مند۱۲ مطالعه بود. یافتههای اصلی این بود که اثر درمانی در بیمارانی که موسیقی درمانی کمکی دریافت کردهاند، علائم بهطور معنیداری بهتر از بیمارانی بود که دریافت نکردهاند. این اهمیت پس از تقسیم بیماران به زیرگروههایی با مدت زمان کلی موسیقی درمانی، تعداد جلسات، یا فراوانی موسیقی درمانی تغییری نکرد. علاوه بر این، اثر درمانی بر علائم عمومی به طور قابل توجهی با کل مدت بیماری مرتبط بود، که نشان می دهد موسیقی درمانی برای بیماران اسکیزوفرنی با یک دوره مزمن مفید است (۲).
یک مطالعه مروری دیگر نیز بر روی این موضوع انجام شده است. این مطالعه شامل ۱۱ مقاله بود که بر روی ۶۰۳ بیمار مبتلا به اسکیزوفنی مزمن انجام شده است. این مطالعه هم نشان داد اثر کوتاه مدت موسیقی درمانی کمکی برای اسکیزوفرنی مزمن مثبت است، اما اثر بلندمدت آن هنوز باید بیشتر مورد مطالعه قرار گیرد (۳).
نتیجه گیری:
موسیقی درمانی در کوتاه مدت باعث بهبود علائم اسکیزوفرنی و افزایش کیفیت زندگی بیماران میشود اما اثرات در بلند مدت بر روی بیماران هنوز به اندازه کافی مورد مطالعه نگرفته است.
منابع:
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004025.pub4/full/fa
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26812906/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12905680/
دیدگاهتان را بنویسید