چند وقتی است که یک فیلم در فضای مجازی درباره وجود آفلاتوکسین در شیرهای پاستوریزه از زبان یک بازرس بهداشت در حال انتشار است که نگرانی جدی را در شبکههای اجتماعی ایجاد کرده است.
«فکتنامه سلامت» به بررسی این فیلم و ادعای آن می پردازد:
۱- فیلم منتشره مربوط به یک برنامه تلویزیونی است که دیماه ۱۳۹۸ از تلویزیون پخش شده است (۵ سال قبل)، در نتیجه این فیلم جدید نیست (۱).
۲- ادعایی که کارشناس برنامه مطرح میکند، مربوط به نتایج یک مطالعه است که براساس اظهارات مسئولین وقت وزارت بهداشت، قابلیت تعمیم را به همه محصولات نداشت (۲).
۳- مساله آفلاتوکسینها موضوع جدیدی در ترکیبات مواد غذایی، از جمله شیر، نیست. این آلاینده نیز حد مجازی دارد که رعایت آن حد مجاز برای مصرفکننده مشکلی را ایجاد نمیکند (۳).
۴- در مطالعه مروری ساختاریافته درباره میزان آفلاتوکسین موجود در لبنیات ایران که در سال ۲۰۲۰ منتشر شد، مقدار آفلاتوکسین مورد نظر در کمتر از ۱۰ درصد نمونهها بالای حدمجاز بوده و این به معنی تعمیم به تمام محصولات لبنی کشور نیست (۴).
۵- در مطالعهای دیگر اشاره شد که فقط ۱۷ درصد نمونههای پنیر بررسیشده در مطالعات ایران (نمونهها مربوط به انجام مطالعه است نه بررسیهای جامع کشوری)، مقدار آفلاتوکسین را بیش از دوز مشخص داشتند که قابلیت تعمیم را به واقعیات صنعت لبنیات در کشور ندارد (۵).
۶- براساس اعلام وزارت بهداشت در آن زمان، آمار اداره کل غذا کمتر از ۳/۵ درصد آلودگی را نشان میدهد، در حالی که میزان آلودگی در بسیاری از کشورهای همسایه و کشورهای دیگر بسیار بالاتر است (۶).
منابع:
۱- شماره یک
۲- شماره دو
۳- شماره سه
۴- شماره چهار
۵- شماره پنج
۶- شماره شش
نویسنده: احمد مهری
دیدگاهتان را بنویسید